Selamat Hari Raya Aidiladha

Assalamualaikum….

Alhamdulillah…syukur..ke HadratNya kerana di pagi yg mulia ini,dpt untuk menulis coretan buat tatapan semua.2 hari lagi kita akan menyambut Hari Raya Qurban.Tak sabar nak balik kg gamaknye.Maklumle..lembu-lembu di kampung menanti kehadiran cik Rossa di sana dengan perasaan yang gundah gulana.Tahun ni tak buat qurban tapi makan daging qurban sahaja.

Image

Image

Banyak majlis Qurban akan diadakan terutamanya di masjid-masjid dan surau.Waktu ni dapatlah lembu qurban yang diagihkan secara percuma.Takyah pegi kedai beli lembu lagi.hari-hari leh makan daging lembunye.

Berqurban merupakan amal yang paling dicintai Allah SWT pada saat Idul Adh-ha. Sabda Nabi SAW :

“Tidak ada suatu amal anak Adam pada hari raya Qurban yang lebih dicintai Allah selain menyembelih qurban.” (HR. At Tirmidzi) (Abdurrahman, 1990)

Berdasarkan hadits itu Imam Ahmad bin Hambal, Abuz Zanad, dan Ibnu Taimiyah berpendapat,“Menyembelih haiwan pada hari raya Qurban, aqiqah (setelah mendapat anak), dan hadyu (ketika haji), lebih utama daripada shadaqah yang nilainya sama.”(Al Jabari, 1994).

Image

 

Semoga amalan-amalan yang baik dan pengorbanan yang kita lakukan,akan diterima Allah Hendaknye…

Advertisements

Wordless Wednesday kah?

Em…boringnye kalau hari2 wordless kan..he2…camane yek nak kasi gelak ni?meh ,nak tgk tak pantun lawak.Lawak ke?Suke hati der la..janji gelak cikit-cikit pun dah ok.:)

1. “Kenapa lelaki perlu beristeri tiga… .”
Jawapannya kerana :
kerana kalau kawin satu isONE
kalau kawin dua isTWO
kalau kawin tiga barulah isTERI… ..

2. SENYUM pada orang tua tanda sayang.
SENYUM pada kanak-kanak tanda kasih.
SENYUM pada kekasih tanda cinta.
SENYUM depan telefon tanda gila,
masih SENYUM lagi… memang sah GILA!

3. ” Manusia jatuh CinTa??Tak heran… ”
Kuda makan RuMpuT?? Tak aneh…
MONYET pandai picit TETIKUS?? HEBAT!!!! ( MOUSE )
MASIH PICIT??
LUAR BIASA!!!!

4. “Cinta..ibarat kentut… ”
makin dipendam makin gelisah…
bila di lepaskan … … .
ahhhhhhh lega rasanya… … .

5.Aku terpaku dek renungan matamu,
hatiku tertanya-tanya, BENARKAH ini?
nafas ku tertahan, kau tunduk SEGAN..
lalu ku bertanya, “kau..kentutkan?”

6. “… bila hidupmu dlm kegelapan, ”
maka berdoalah; dan apabila selesai berdoa, jika kegelapan masih mengelilingimu maka bayarlah bil letrik yang tertunggak tu!!

Oopss…pantun ini hanya sekadar lawak,tidak ade kene mengena kepada yg masih hidup atau yg telah tiada.heheh..

Sumber dari : Gempak.org

Sendu yang teramat rindu…

Assalamualaikum…

I ‘m back….begitu lame tak menulis blog,akhirnye cik Rossa nak publish jugak entry2 yg dah bersawang di benak hatiku ini.Mane taknye,blog semua telah di MAMPU kan oleh person incharge yg tah sape2 menggatal tangan depa tu.Ade mak kesah!Lagipun mak jenab rindu nak menulis maklumlah di balik kesenduan ini terselit kerinduan kat kengkawan blogger.oh…pilunye…Meh kita layan lirik ni….

Sendu Di HatiMu Rindu Di JiwaKu Lyrics

by Arrow
Takdir yang menentukan
Pertemuan yang tak disangka
Takdir jua yang menentukan perpisahan
Di talian cinta ini
Terjalin ikatan mesra
Walau hanya seketika
Bagiku sungguh bermakna
Masih terkenang lagi
Kepadamu insan misteri
Yang sudi bertamu di hati
Tersentuh hatiku ini
Rasa ingin bersamamu
Menyapu si airmata
Menghilangkan rasa sendu di hati
(Korus)
Setiap malam
Kutunggu panggilanmu
[ Sendu Di HatiMu Rindu Di JiwaKu lyrics found on http://lyrics.my ]
Resah hatiku menanti
Walaupun sehari takku dengar suaramu
Hati rindu…
Kuterasa dunia ini bagai terhenti
Aku tahu kau rindukan aku
Belaian kasih mesra untukmu
Tak sempat lagi kita bersua bermesra
Engkau telah pergi jauh
Terlerai genggaman mawar dari tanganku
Masih terkenang lagi
Kepadamu insan misteri
Yang sudi bertamu di hati
Tersentuh hati kuini
Rasa ingin bersamamu
Menyapu si airmata
Menghilangkan rasa sendu dihati
Masih sendukah aku selepas ini….Oh tidak mungkin…Nantikan episod seterusnya.

Senaman ringan di pejabat

Salam dan selamat pagi kengkawan yg dikasihi….

Selamat bekerja untuk yg sedang bekerja juga…hari2 kerja juga..bosan kan?Tapi itulah fitrah dan ibadah sebenarnye.Tak koje takdele ongkosnye.Yang macam i oll’s and the gang ni keje kitorg lebih kepada customer service atau panggilan manjenye PKP.Ape itu PKP?Sendiri carilah ye.he2..By the way,koje kitorg ni banyak duduk dan kadang2 rase letih sesangat.Almaklumle..hari2 duk tengok komputer.Mate pun dah nak naik juling ngadapnye.Body pun lame2 jadi tk sihat dan asyik malas je kan.Make berlakunye konflik berat badan di situ.Based from true story…Untuk itu,kite cube cari resolusi utk naikkan semula kecergasan we oll’s ni.Jalan terbaik ialah senaman..Banyak sebenarnye kaedah senaman yg boleh dipraktikkan.Antaranye…

Ini semua boleh dilakukan di pejabat sambil tgk komputer.Semoga tips2 ini dapat memberikan inspirasi dan motivasi kepada kalian untuk merancang aktiviti senaman mulai sekarang.Bersenamlah untuk kesihatan..
Do not lazy-lazy….janji happy..kihkihkih..
Sumber dari  :  Melayu kini.net

Nusajaya dan Legoland

Assalamualaikum…Bulan Syawal pun dah melabuhkan tirainya..maka open house telah ditutup secara rasmi dan hanya pintu rumah saje yg masih terbuka.So entry tentang raye2 pun dah habis and kembali ke asalnye.
Kali ni nak citer pasal Negeri Johor pulak.Ape yg best kat Johor yek.Baru2 ni kan ade pelancaran tentang pembukaan Legoland.Ape itu Legoland?Legoland ialah Taman tema yang mane terdapatnye permainan2 dari pelbagai bentuk.Ala..yg macam dlm tv tu.Budak2 mesti suke…Kira yg pertama di Asia dan keenam di dunia..Tempat ni terletak di Iskandar Malaysia,Nusajaya…
Pintu masuk Legoland.
Yang ni map nak ke sana.Kalau duduk kat Johor lagi senang nak pergi.Jalan kaki pun bole…
Harga tiket rm140 tapi ade promosi utk certain2 time.
Antara game yang terdapat di dalam Legoland.Nampak best jugak.Rasenye mak karbo memang tak sabar nak pergi kat tmpat ni.
Pergh,roller coaster kat belakang tu macam mengalu-alukan kedatangan we oll’s ni.Janji mak karbo tk terstuck kat atas tu.Ouch..tak sanggup rasenye nak masuk front page.he2…
Okla u oll’s..maybe one day we oll’s akan smpai jugak kat sini.Welcome to Legoland!
Sumber dari: ezanykun